Emeklilerin Zam Oranının Yüzde 25 Olması Bekleniyor

Emeklilerin Zam Oranının Yüzde 25 Olması Bekleniyor
Milyonlarca emekli vatandaşın gözü kulağı, Temmuz ayında yapılacak olan maaş zamlarına çevrilmiş durumda. Özellikle işçi, esnaf ve çiftçi kesiminden emekliler için yapılacak zam oranının yüzde 25.4 olması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın son anket sonuçlarına göre, yılın ilk dört ayındaki yüzde 18.72'lik enflasyonun, mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2.54 artış göstermesi bekleniyor. Bu durum, haziran sonu itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 25.4 seviyesine ulaşacağını gösteriyor.

Enflasyondaki bu artış ile birlikte hem memur emeklilerine hem de işçi ve çiftçi emeklilerine, gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılması bekleniyor.

Memur ve memur emeklilerine yapılacak toplam zam, yüzde 9.17'lik enflasyon farkı ve yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 20.1; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise yüzde 25.4 oranında bir artışı doğuruyor.

Bu hesaplamalar doğrultusunda memur ve işçi emeklisi arasında yaklaşık 5.3 puanlık bir fark oluşacak.

Asgari Ücrete Zam Yapılmalı

Yapılan hesaplamalara göre mevcut asgari ücret olan 17 bin 2 lira, haziran sonuna kadar reel olarak 13 bin 558 liraya gerileyecek. Bu durum, asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren en az 21 bin 320 lira olarak belirlenmesini zorunlu kılıyor.

Aksi takdirde, asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlar da dahil olmak üzere, yaklaşık 10 milyon çalışan ciddi geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilir.